Reiseguiden

Båttur i Halong Bay

Ida Lee-Wright på båttur i Halong Bay, Vietnam

Halong Bay i Vietnam er virkelig et populært område for turister. Det er ikke uten grunn området er en UNESCO world heritage site, og det er det mange eventyrlystne som vil oppleve. Selv om området er populært og båtturene ut til Halong Bay er turifiserte går det an å ha en fantastisk tur ut dit, og det er noe som virkelig anbefales. Men vær obs på hvilken type tur du ønsker deg og velg turleverandør ut fra de premissene.

Båtturer ut til Halong Bay

En rundtur ut fra Hanoi til Halong Bay tar fort seks timer og det er mange turoperatører som tilbyr turer ut dit. De aller fleste opererer med 1-3 dagers turer og jeg anbefaler virkelig å overnatte minst to netter. Det er typiske "piratbåter" som er populære skuter ut til Halong Bay. Vi valgte å dra med en leverandør som spesialiserer seg på en yngre målgruppe og legger opp løpet ut fra dette. Dvs. at det ble lagt opp til kajakkpadling, svømming og hopping fra skuta, samt en god mengde alkohol. Vi hadde valgt en tredagerstur, hvor vi overnattet første natten ombord på båten. Det er tre områder i Halong Bay hvor disse skutene får lov til å ankre opp om natten, og rundt 80 båter får kaste ut ankeret hver natt. Dette betyr at båtene ligger tett inntil hverandre, og det kan (helt sikkert) forekomme noe støy.

Strand, sol og båttur i Halong Bay, Vietnam

Helt til venstre ser du hytten vi bodde i, og til høyre ser du de typiske piratskipene mange turoperatører benytter.

For meg var den absolutt mest fantastiske opplevelsen den andre natten. Da ble vi etter hvert tatt ut til en fantastisk øde øy, hvor vi overnattet i en liten hytte som kun besto av gulv, tak og en myggnetting. Her var vi heller ikke mange personer, så vi våknet opp til et fantastisk skue utover Halong Bay. Faktisk var det så flott at når resten av crewet skulle dra, bestemte vi oss for å bli igjen - en av de beste avgjørelsene i mitt liv. Tenk deg, å være nesten helt alene i en UNOESCO-site...? Kun deg, havet, og klippene.

Alt av mat var kjempegodt, og det ble lagt opp til masse sosialt samvær, leker og spill. Crewet ombord på The Jolly Roger gjorde virkelig alt de kunne for at vi skulle ha en flott tid - inkludert iherdig flørting med alle jentene, og hvem liker ikke det (vel, unntatt mannfolka da :-P)

Strand, sol og båttur i Halong Bay, Vietnam

Klipper som står rett opp fra vannet er et normalt syn i Halong Bay.


Cat Ba Island i Halong Bay

 Mange av turoperatørene opererer med en natts overnatting i Halong Bay. Halong Bay er i seg selv fint nok, men dette er en oppbygd øy med hus og hoteller, og ikke en øde øy midt ute i bukten. Så overnatt gjerne her også, men sørg for at det ikke er hoveddelen av turen din.

Kajakktur i Halong Bay

Selv jeg som ikke er så veldig sportslig av meg, og heller ikke en kløpper på kajakk. Satte virkelig pris på padleturen i Halong Bay. Selv om jeg vanligvis trives bedre i og under vann, er det så fantastisk å padle langs klippene og inn i grottene her at dette må bli nok en must for turen. Sørg for å smør deg godt, og ta med vann i kajakken da det er hardt arbeid om du ikke er vant til det.

Ta en padletur i kajakk i Halong Bay og opplev verden fra en litt annen vinkel.

Ta en padletur i kajakk i Halong Bay og opplev verden fra en litt annen vinkel.


Flytende landsbyer

Ett av de mest spesielle synene i løpet av turen var for meg de flytende landsbyene. Jeg ser på meg selv som en øyboer i og med at min far er fra en liten øy i Nord-Trøndelag som alltid har livnært seg av fiske. Så det å kunne komme på besøk til de flytende landsbyene og høre hvordan de lever var virkelig spennende. Det har vært, og er fremdeles utfordringer når det kommer til utdanning for de små, og mange følger sine foreldres fotspor med å livnære seg gjennom havet og fiske. Derfor har forurensingen (mye forårsaket av den ekstreme mengden turisme) vært et stort problem for lokalbefolkningen. Men nå er det flere veldedigheter som har foksu på miljøet, og det er lurt å sørge for at din turoperatør også har fokus på dette slik at man ikke bidrar til forurensing av Halong Bay.

Flytende landsbyer i Halong Bay er verdt å oppleve.

En typisk flytende landsby i Halong Bay består av fire hovedområder og totalt rundt 1000 mennesker bor i landsbyene.

 

Tips om mat

Mat vil nesten alltid være inkludert i båtturen, men det kan være lurt å ta med litt ekstra drikke og snacks om du lett blir sulten (slik som meg).

Valg av turoperatør

Vi dro med Hanoi Backpackers - et hostel som har drevet superpopulære rimelige Halong Bay turer i flere år. Prisen er fra $80 pp og deres turer er for de som liker en god fest. På den andre enden av skalaen finner man Emraude Cruises som ryktes å ha et av Halong Bays mest luksuriøse skip fra $165 pp.

Read More >

Visum – obs. nye regler

Fra og med 01.01.2015 ble det gjort endringer i visumreglene inn til Vietnam. Reisende inntill 15 dager kan få visum på innreise, men skal du være over 15 dager må du søke på forhånd. Anbefaler å ta kontakt med Vietnams ambassade i Oslo for oppdaterte regler.

Read More >