Reiseguiden

Risåkre i Muang Ngoi

Reiseguiden_Laos_Muang Ngoi_barn

Muang Ngoi er en liten landsby med en håndfull hus. Det ligger rett på Nam Ou elven og er en salig blanding av lokale fiskere og gårdbrukere som lever rolig liv og hippie-turister som har kommet seg opp eller nev elven og tatt inn i ett av rommene til leie.

Muong Noi i Laos er omkranset av risåkre. Få reisetips fra Reiseguiden.

Risåkrene i Muang Ngoi

Når vi var i Muang Ngoi snakket vi masse med lokale, man gjør det når man stopper opp og blir lengre enn et par netter her og der. Vi fikk da tipset om at vi burde ta turen videre innover risåkrene og gjennom jungelen til en enda mindre landsby. Dette jorde vi selvølgelig og kom etter hvert til Ban’na landsby – der bodde vi hos en av familiene i et par uker og tok livet med ro. Vi fanget småfisk i elven med en av onklene i familien, vi plukket Pak Choi med barna, og spillte Pathonk nesten hver dag. Det er en av de mest idylliske plassene jeg har vært, selv om det er såpass langt unna havet.

Muong Noi i Laos er omkranset av risåkre. Få reisetips fra Reiseguiden.

Muang Ngoi og barna i landsbyene

Barna i Laos er spesielt vennlige og meget interessert i å bli kjent med deg. Mange steder i Laos, og da spesielt landsbyene, er som mange andre steder i Asia lider av fattigdom. Jeg har hatt diskusjoner med mange om dette, og om hvordan man kan ha det bra selv om man er fattg, og mange ønsker seg et slikt “enkelt” liv som fisker. Men det som ikke er vakkert med å være fattig og leve under slike vilkår er den høye barnedødeligheten. Det er noe små landsbyer som ligger langt fra sykehusene fremdeles sliter med, og noe man kan ha fokus på når man reiser. Jeg er av den oppfatning at om man bidrar økonomisk til en av familiene som leier ut sitt soverom så hjelper man også familien, og de unge. Som de aller fleste foreldre ønsker også foreldrene i Muang Ngoi også det beste for sine barn, en bedre fremtid, skolegang, og et lettere liv. Husk det, vær ydmyk, snakk med folk og bli kjent med lokalbefolkningen. Kulturen er annerledes i Asia og de aller fleste (i min erfaring) lokale vil gjerne bli kjent med deg, og fortelle deg om sitt liv. På denne måten får du en helt annen reiseopplevelse enn om du ikke beveger deg utenfor alfarvei.

Reiseguiden_Laos_Muang-Ngoi_barn2